• De Hoggar per Mountainbike

Ontdek de Hoggar op een MTB

 
  • Duur: 8 dagen.

  • Accomodatie: bivak (behalve in Assekrem).

  • De pistes bevinden zich tussen 2000 en 3000 m.

  • Niveau: een goede gezondheid is een vereiste aangezien sommige pistes zwaardere fysieke inspanningen vereisen.

  • Ontdek een grote diversiteit aan landschappen.

  • Ontmoeting met de lokale bevolking en kennismaking met hun tradities.

  • Bezoek aan de kluizenaarshut van Père Foucauld in Assekrem in het hart van Atakor.

  • Omkadering: 4x4  assistentiewagens voor het transport van de bagage, keuken, voedsel, water, matrassen, tenten, gereedschap,... Een gids, kok/chauffeur vergezellen je eveneens.

  • De fietsen en reparatiekits e.d. dienen door de klant voorzien te worden (alsook de helmen welke we aanraden te dragen wanneer je op de fiets stapt).

  • Je draagt een rugzakje met de persoonlijke benodigdheden voor overdag.

 

 

Gelieve ons te contacteren voor een uitgebreide reisbeschrijving. We verwijzen tevens naar de rubriek type reis.

 

 

In hartje Sahara, ten oosten van Tamanrasset, ligt de Hoggar (Ahaggar in tamasheq), een enorme bergketen die zich uitstrekt over een oppervlakte van 554000 km2, Het wordt begrensd in het zuiden door de Ténéré, in het westen door Tanezrouft, in het noorden en het oosten door de tassili van Ahnet, Mouydir en Ajjer. n het hart van de Hoggar, bevindt zich het massief van de Atakor samengesteld uit toppen die tot de hoogste van de Sahara behoren, Tahat 2910 m, Ilamane 2760 m en Assekrem 2728 m. Dit gebied bestaat uit torens uit basalt, phonolite en trachyte, gevormd door de intense vulkanische activiteit in het Tertiair en het Kwartair.

Indien Assekrem in de Hoggar de meest geprezen en meest bezochte plaats is, is dit dankzij 2 aspecten: de uitzonderlijke schoonheid van de site met haar zonsondergangen en zonsopgangen die - zo zou blijken - uniek in de wereld zijn, en tevens door de geschiedenis van Charles de Foucauld waarvan de hut die hij gebouwd heeft een bedevaartsplaats en retraite is geworden. Charles de Foucauld (de Witte Pater) leidde een kloosterleven en toen hij Algerije ontdekte en vooral de Toeareg leerde kennen, leerde hij hen appreciëren en werd hij hun vriend. 

Door het feit dat het klimaat minder extreem is dan in de rest van de Sahara is de Hoggar een belangrijk toevluchtsoord voor honderden soorten dieren en planten. Uit ecologisch oogpunt onderscheidt de Hoggar zich van de rest van de Sahara. Voor de berg- en klimliefhebbers, zijn de toppen van de Ahaggar, Tasnou of zelfs Tefedest mooie plaatsen om hun favoriete sport te beoefenen. In 1987 werd de regio van de Hoggar uitgeroepen tot het Hoggar Nationaal Park. 

De Tassili (betekent « plateau » in tamasheq) rond Tamanrasset : Tassili Hoggar , Tassili Ahnet , Tassili Immidir, Tassili In-maskor, Tassili Tingharho, zijn woestijnzones waar er minder leven is. Het is vooral een puur en wild gebied. Men vindt er dieren zoals mouflon, gazelle, vossen, jakhalzen, egels,  hazen,...In deze gebieden vindt men prehistorische kunst met afbeeldingen van het dagelijkse leven, de jacht, feesten,...

 

Wikipedia over Hoggar