• FAQ

Hier kan je wat praktische info terugvinden in verband met onze trips. Aarzel niet ons te contacteren indien je nog vragen hebt. 

 • Voettochten (kameel/muildierdrijvers): wandelingen van ongeveer 5 u. per dag. Worden omkaderd door een gids, kameel- of muildierdrijvers, koks. De bagage, het bivakmateriaal, waterreserven enz. worden door de kamelen of ezels vervoerd. De reiziger draagt enkel een kleine rugzak met persoonlijke benodigdheden voor overdag. 's Middags wordt een picknick geserveerd en 's avonds staat er een warm maal op het menu.
 • Méharée: elke deelnemer beschikt over een eigen kameel, die hij/zij berijdt. Tijdens bepaalde etappen is er de mogelijkheid om ook trajecten te voet af te leggen. Je hoeft niet bang te zijn voor het kameelrijden. Deze dieren zijn goed getraind om lange wandelingen in de woestijn te maken. Je bagage wordt vervoerd door andere kamelen. 's Middags wordt een picknick geserveerd en 's avonds staat er een warm maal op het menu. 
 • 4x4 circuit: wordt ondersteund door een lokale gids, chauffeurs en koks. Je maakt mooie wandelingen van maximum ongeveer 2 tot 3 u. per dag. 's Middags wordt een picknick geserveerd en 's avonds staat er een warm maal op het menu. 
 • Mountainbike circuit: wordt omkaderd door een gids, chauffeur en kok. De bagage, het voedsel, de keuken, de tenten, het water, het materiaal enz... worden in 4x4 wagens vervoerd. De fietsen, helmen en nodige reparatiekits dienen door de klant te worden voorzien. Een rugzakje kan steeds nuttig zijn.
Uitzonderlijk is het soms noodzakelijk dat we het programma of de route dienen te wijzigen door overmacht zoals bijvoorbeeld klimatologische omstandigheden of regels die door de plaatselijke autoriteiten opgelegd worden.  
Lichamelijke conditie: de Algerijnse woestijn is van een adembenemende schoonheid en geeft ongetwijfeld aanleiding tot ongewoon mooie herinneringen, maar onze reizen zijn niet altijd geschikt voor mensen die in slechte fysieke conditie zijn of mensen die comfort zoeken. Over het algemeen vereisen onze reizen geen speciale fysieke conditie of inspanning maar het is wel onontbeerlijk dat je in goede gezondheid verkeert.  

De meeste van onze reizen zijn vrij basic en verlopen in minder goede hygiënische omstandigheden. Een flexibele en avontuurlijke ingesteldheid is een must om op ontdekking te gaan in de woestijn en kennis te maken met een gastvrije bevolking. We zijn ervan overtuigd dat het tekort aan hygiëne rijkelijk zal gecompenseerd worden door een indrukwekkende natuur, een eeuwenoude cultuur en speciale ontmoetingen.

Voeding speelt een belangrijke rol in het slagen van de reis. Alle voedingsmiddelen worden door onze kok, die je tijdens de reis vergezelt bereid met de grootst mogelijke zorg voor kwaliteit en hygiëne (in de mate van het mogelijke uiteraard, want we beschikken niet over een "echte" keuken in de woestijn). Het ontbijt, de lunch (o.a. gevarieerde salade) en het avondmaal (warme maaltijd) worden tijdens de trip elke dag geserveerd rond een kampvuur. 

Drinkwater (flessen mineraalwater) wordt ter beschikking gesteld van elke deelnemer. 

Accomodatie : bijna alle nachten worden doorgebracht in de woestijn (bivak), onder de sterrenhemel op goed uitgekozen plaatsen, beschut tegen de wind. Je hebt de mogelijkheid onder de sterrenhemel te slapen of een tent op te zetten. We stellen voor elke deelnemer een matras in mousse en tevens een deken (naar wens) ter beschikking. De bivak wordt steeds voldoende voor zonsondergang geïnstalleerd zodat de deelnemer de kans heeft een leuke slaapplaats uit te zoeken, de omgeving te verkennen en zich voor te bereiden op de duisternis, die abrupt invalt.

Tijdens sommige reizen is het mogelijk een "micro douche" te nemen aan waterbronnen (niet in het water) of door middel van het water dat vervoerd wordt in jerrycans. Aan het einde van elke reis is er sowieso de mogelijkheid een douche te nemen.

Het is mogelijk dat tijdens de wandelingen de kok en de kameel/muildierdrijvers een andere weg nemen dan deze welke de gids en de deelnemers nemen. Geen paniek, tijdens het middaguur zal je hen sowieso terug ontmoeten voor de lunch en 's avonds bij de bivak. 

Onze prijzen garanderen een goede uitvoering van uw verblijf m.a.w. er worden geen extra kosten aangerekend tijdens de reis. Onze prijzen garanderen tevens een correcte en eerlijke vergoeding voor onze chauffeurs, koks, kamelen/muildierdrijvers, muildieren en kamelen 


Onze tarieven zijn afhankelijk van verschillende omstandigheden (aantal personen, duur van het verblijf, type circuit, het vervoermiddel,...). Daarom vragen we je ons te contacteren om de exacte prijs van de reis te kennen.

  

De volgende diensten zijn in de prijs inbegrepen:


 • Ontvangst op de luchthaven, andere transferten en terugkeer naar de luchthaven aan het einde van de reis.
 • Dromedarissen of muilezels, 4x4 voertuigen (en brandstof).
 • Accommodatie bij aankomst en vertrek (afhankelijk van het type reis).
 • Tijdens de tour: bivak(matrassen, dekens).
 • Volpension gedurende de reis(ontbijt, pauzes, lunch en diner).


De volgende diensten zijn niet inbegrepen in de prijs:


 • De verzekering en repatriëring.
 • Annuleringsverzekering of in geval van onderbreking van de reis,
 • Vliegtickets,
 • Fooien voor het team dat je zal vergezelle zijn niet verplicht. Ze maken echter deel uit van de Algerijnse cultuur. Deze dankbetuiging waaraan iedereen deelneemt naar zijn goeddunken wordt zeer op prijs gesteld.
 • Persoonlijke uitgaven zoals souvenirs.
 • We vragen een kleine vergoeding voor het gebruik van tenten.


Je kunt je verblijf personaliseren door een offerte "op maat" te vragen . Gelieve hiervoor contact met ons te nemen en uw noden te beschrijven.

De natuur in de woestijn is vaak droog en dor. Daarom breekt het afval ook veel trager af dan in andere meer vochtige gebieden. 


We zouden het op prijs stellen indien je volgende aanbevelingen zou respecteren:

 

 • Laat alsjeblieft niets achter op de bezochte sites. Neem de moeite plastiek zakken mee te nemen om je persoonlijk afval in op te bergen (doekjes, zakdoekjes, peuken, batterijen, ...).

 • Gelieve geen waterputten en bronnen te verontreinigen.

 • Toilet: verbrand het wc-papier (ook sigarettenpeuken ...), zoniet kan het er voor jaren liggen wat niet respectvol is naar de lokale bevolking toe en andere toeristen die na u reizen.

 • Gelieve niet op archeologische oppervlakken te trappen of ze aan te raken.

 • Gelieve geen archeologische voorwerpen te verzamelen, zoals pijlpunten, stukken aardewerk, enz. Deze stukken zijn getuigenissen van duizenden jaren geschiedenis van de mensheid.

 • Respecteer de prehistorische kunst, zorg ervoor dat je de flash uitschakelt wanneer je fotografeert.

 • Om schade aan het ecosysteem en de biodiversiteit te vermijden, vragen wij geen botten, fossielen of planten mee te nemen.

 • Zorg ervoor dat je de natuurlijke leefomgeving van dieren in het wild niet beschadigt.

 • Vermijd bivakkeren rond waterputten en vermijd het gebruik van reinigingsmiddelen.

 • Respecteer de gewoonten en gebruiken van de inwoners door jouw kledij aan te passen in de buurt van kampementen, dorpen en steden.

 • Vermijd het fotograferen van personen zonder hun medeweten.
Enkele tips: 


 • Als je wilt helpen met het verzamelen van hout voor het kampvuur, gelieve dood hout te willen gebruiken.

 • Drink nooit water uit de Gueltas. Denk eraan dat Gueltas geen zwembaden zijn, maar waterreserves voor de Toeareg en de dieren.

 • Als je snoep, pennen, ballonnen e.d. aan kinderen wilt schenken, is het beter dit via je gids te doen.

 • De Hoggar, Tassili Hoggar en n'Ajjer maken deel uit van nationale parken, de bescherming van de sites is streng. Neem geen zand of stenen mee naar huis want deze worden in beslag genomen door de douane. Zij houden tevens ook niet van verrekijkers en andere GPS, neem deze bij voorkeur niet mee vooral wanneer je via Algiers reist.


Alle inwoners van de woestijn zullen je zeer dankbaar zijn.

KLIMAAT

De beste periode voor een reis naar Zuid-Algerije is van oktober tot eind april. Vanaf het einde van april beginnen de temperaturen langzamerhand de hoogte in te gaan (hierbij wordt de Hoggar niet gerekend, de temperaturen in de zomer zijn draaglijk). In de zomer is het op sommige plaatsen zeer warm. In de winter dien je warme kleding mee te nemen en een warme slaapzak aangezien de nachten vrij koud kunnen zijn in vergelijking met de aangename dagtemperaturen.

Alle reizigers die uit het buitenland aanreizen dienen voorzien te zijn van een geldig paspoort. Alle Europese burgers dienen een visum aan te vragen bij de dichstbijzijnde ambassade of het Algerijnse consulaat. Voor de andere nationaliteiten, gelieve voor vertrek te informeren of een visum vereist is. Gelieve je te informeren over de documenten welke nodig zijn voor het aanvragen van een visum.

 

De munteenheid is de Algerijnse Dinar (DZD). Het is onnodig geld om te wisselen. Je kan souvenirs of andere zaken met EURO, GBP, USD,.. betalen.

In Zuid-Algerije wordt er Arabisch (officiële taal), Tamazight en Frans gesproken.

GEZONDHEID

Gelieve waakzaam te zijn en steeds water uit flessen te drinken. Als je voor een trekking kiest kan je steeds bij de apotheker waterzuiveringstabletten vragen. Voor het merendeel van onze reizen wordt echter mineraal water (in flessen) voorzien en heb je deze tabletten niet nodig. Het volstaat om enkele voorzorgsmaatregelen te treffen om kleine darmproblemen te voorkomen. Neem je persoonlijke medicatie mee en een basiskit.

 

Vaccinatie:

Tot op heden is er geen enkele vaccinatie verplicht. Er is geen malariarisico, dus er zijn ook geen preventieve maatregelen nodig. We raden aan om je dokter of een tropisch instituut te raadplegen en na te gaan of het wenselijk is je te laten inenten tegen DTP en andere tropische ziekten. 

Hierna vind je enkele praktische tips terug met betrekking tot de uitrusting welke je meeneemt voor een reis in de woestijn. Wat het type koffer betreft, raden we aan geen moeilijk te transporteren koffers mee te nemen m.a.w. geen harde koffers aangezien deze moeilijk op de rug van een kameel of ezel te vervoeren zijn. Neem bij voorkeur een grote rugzak of soepele reistas. In de woestijn heb je geen volledige garderobe nodig aangezien je niet veel zweet.

 

De uitrusting welke je bij voorkeur meeneemt:

 • Slaapzak (we vullen dit aan met dekens indien nodig)
 • Warme kleding voor de avonden en nachten (overdag heersen aangename temperaturen). Neem eventueel een anorak mee en een poncho (voor het uitzonderlijke geval dat,...)
 • Lichte kleding overdag en eerder lange mouwen en broeken om je tegen de zon te beschermen
 • Chech of hoed om je hoofd en gezicht te beschermen tegen wind en zon
 • Een Zwitsers mes is steeds handig
 • Lichte sportschoenen (vermijd te zware wandelschoenen) en/of sandalen (zijn zeer aangenaam om in het zand te wandelen maar let wel op voor de naalden van acacias...)
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Persoonlijke apotheek en basiskit
 • Kleine rugzak voor overdag
 • Indien je wenst een veldfles (minstens 1 liter)
 • Zaklamp en batterijen (hoofdlamp is zeer handig) of een lamp op zonne-energie
 • Aansteker (voor het verbranden van wc-papier)
 • Vochtige doekjes
 • Toiletspullen
 • Bio-afbreekbare zeep en shampoo
 • Fototoestel
 • Eventueel een notaboekje (om je indrukken neer te schrijven)
 • WC rollen
 • Een beetje bio-afbreekbaar wasmiddel (indien je kleren wenst te wassen)
 • Badhanddoeken en washandjes
 • Eventueel leesboeken 

Deze lijst is niet limitatief 

 

Indien je wenst kan je altijd niet-passende kleding of ongebruikte kleding aan de gids of andere begeleiders geven. Zij zullen het met veel plezier aannemen. 

 

Gelieve erop te letten je kledingstijl aan te passen aan de plaats waar je naar toe gaat. Décolleté, jurken of korte rokken zijn mogelijk in badplaatsen, maar zeker niet in conversatieve dorpen.